Încă din primele zile de viață copilul învață folosindu-și toate cele 5 simțuri; auzul, atingerea, mirosul, văzul și gustul. Acest tip de explorare îi permite să formeze conexiuni privind lumea înconjurătoare.
Oferindu-i o largă varietate de oportunități de învățare prin explorarea simțurilor în mod activ încurajăm dezvoltarea creierului și formarea rețelelor neuronale. Astfel, aptitudinea copilului de a rezolva sarcini mai complexe crește și susține progresul pe zonă cognitivă, a limbajului, a motricității grosiere cât și a abilităților sociale.
Ce înseamnă, totuși, conceptul de joacă senzorială?
Joaca senzorială este reprezentată de activitățile ce includ utilizarea tuturor simțurilor. Aceasta încurajează copilul să folosească procese științifice, în timp ce se joacă, creează, investighează și explorează. Activitățile senzoriale permit copilului să își perfecționeze procesarea senzorială prin întărirea conexiunilor cerebrale și îmbunătățirea răspunsurilor la stimuli.
La ce ajută joaca senzorială?
Cutiile cu materiale senzoriale și activitățile îi ajută pe copii să internalizeze concepte ce pot fi prea abstracte ca ei să le înțeleagă fără o abordare tactilă. Astfel, putem utiliza această activitate în înțelegerea unei povești, dezvoltarea limbajului, explorarea unui concept științific, sau chiar pentru exersarea unor abilități academice, ca alternativă la creion și hârtie.
Materialele utilizate pot fi regăsite în orice casă, cele mai populare fiind făina, orezul, mălaiul, apa, pastele uscate sau fierte și spuma de ras. Acestea pot fi combinate cu jucăriile preferate, literele din alfabet, cifre sau forme geometrice sau pot da startul unor interesante jocuri de rol. Nu este necesar să ne complicăm prin a folosi materiale luxoase sau foarte scumpe în joaca senzorială, ci să ne asigurăm că micuțul înțelege ce trebuie făcut în acea activitate, să i se permită să fie creativ și să ne distrăm alături de el.
Nu vă sfiiți să vă murdăriți! Unul dintre avantajele acestei activități este că poate deveni extrem de dezordonată, dar în aceasta constă, de fapt, toată plăcerea jocului.
Este important de reținut că joaca senzorială dezvoltă:
învățarea tactilă
abilitățile pentru viața de zi cu zi
joaca independentă și jocul de rol
abilitățile motorii grosiere și fine
autocontrolul
Care sunt cele mai amuzante 5 idei pe care le puteți încerca alături de copilul dumneavoastră?

2. Cutia senzorială cu mijloace de transport


4. Șantierul de construcții cu oobleck

5. Cutia cu materiale reciclabile

Sursă foto: Pinterest.com