Existenta profesorului fericit este mit sau realitate? Poate ca esti obisnuit cu imaginea profesorului vesnic obosit si suparat, dar daca poti afla care sunt lucrurile pe care nu ar trebui sa le faci pentru a nu te pierde pe aceeasi cale batatorita? Iata top 10 modalitati prin care poti sa spargi tiparele si sa te transformi intr-un profesor cu adevarat fericit.
1. Profesorii fericiti nu isi iau prea multe angajamente
De multe ori tinzi sa iti iei mai multe angajamente decat poti duce. Meditatii, planificari, cluburi, activitati extracurriculare si lista poate continua, toate astea pe deasupra actului de predare. Desigur, este important sa te implici, dar alege acele angajamente care te pasioneaza cu adevarat!
2. Profesorii fericiti nu asteapta perfectiunea
Este greu sa recunosti ca nu esti perfect, dar tocmai a ceasta este calea catre eliberare. In loc sa te straduiesti sa atingi perfectiunea, stabileste cateva scopuri zilnice. Spre exemplu, sa reusesti sa faci tot ceea ce ai trecut in planificare pentru ziua respectiva. Poate, in unele zile, poti strecura si o activitate extracurriculara. Astfel, vei invata cand sa spui “suficient!” si sa iti protejezi sanatatea.
3. Profesorii fericiti nu inceteaza sa creasca
Este adevarat ca niciodata nu incetam sa invatam, iar asta este cu atat mai adevarat in domeniul educatiei. De exemplu, alege un subiect care te pasioneaza cu adevarat si participa la formari. Pe langa faptul ca vei invata mai multe in domeniu, vei avea si ocazia de a cunoaste oameni noi si de a lega prietenii.
4. Profesorii fericiti nu incearca sa faca totul
Stiu, este obositor saa incerci sa faci totul deodata, si mai ales singur. Asadar, inceteaza sa te mai suprasoliciti. Fa-ti liste si tine-te de ele, astfel incat sa stii mereu ca in capul listei sunt lucrurile absolut necesare pentru ziua respectiva, la mijloc cele ce ar fi frumos sa fie facute iar la final lucrurile optionale.
5. Profesorii fericiti nu urasc alti profesori
Dupa ce ca a fi profesor este deja suprasolicitant, de ce sa iti faci incarcatura emotionala in plus cu ganduri negative? Nimeni nu este perfect, nici chiar tu, asadar inconjoara-te de oameni relaxati si incurajeaza-i pe colegii tai. Devino o forta pozitiva a colectivului tau si condu prin exemplu.
6. Profesorii fericiti nu se prefac ca o scot mereu la capat
Cu siguranta, nimeni nu reuseste sa faca totul extraordinar de bine. Poate ca sala ta de clasa nu e decorata ca in filme, poate ca activitaatile tale nu sunt in fiecare zi iesite din comun, dar ceea ce trebuie sa faci este sa iti asumi asta. Straduieste-te sa duci la indeplinire ceea ce ti-ai planificat pe ziua respectiva si asuma-ti atunci cand planurile iti sunt date peste cap. Cu toate astea, nu te opri niciodata din a incerca sa fi cea mai buna versiune a ta!
7. Profesorii fericiti nu au impresia ca ei sunt cei mai buni
Recunoaste-ti punctele forte, dar si minusurile si intotdeauna fi pregatit sa reunosti si sa lauzi punctele tari ale colegilor tai! Nu uita ca cele mai bune lucruri se fac in echipa si nu ezita sa construiesti relatii frumoase cu cei din jur.
8. Profesorii fericiti nu isi ignora nevoile
Ai grija de tine! Asadar, mananca bine, hidrateaza-te, fa exercitii fizice si asigura-te ca sanatatea ta mentala este buna. Nu poti creste o generatie de copii fericiti daca tu nu esti bine cu tine!
9. Profesorii fericiti nu se tem de noutate
Nu te teme sa incerci lucruri noi! Fie ca e vorba de o aplicatie, de o noua metoda de predare sau de o locatie pentru o activitate, ai curajul de a testa apele si iesi din rutina.
10. Profesorii fericiti nu uita de viitorul lor
Desigur ca cel mai important este sa te gandesti la viitorul elevilor tai, dar nu uita de tine! Ce te face pe tine fericit? Poate este vorba de niste cursuri, o vacanta sau o casa noua. Orice ar fi, nu te mai pune pe ultimul plan si asigura-te ca ai plecat la drum cu niste scopuri clare in minte!
Daca crezi ca am omis ceva, nu te sfii sa lasi o idee in comentarii! Care este secretul tau pentru a fi un profesor fericit? Tu ce faci pentru a fi bine cu tine?
