Dezvoltarea copiilor

Salturile mentale ale bebelusului: Primul salt mental (saptamana 5 de viata)

Salturile mentale – In ultimele 4-5 saptamani ti-ai urmarit bebelusul crescand, v-ati acomodat unul cu celalalt si, probabil, ati ajuns la un oarecare echilibru in noua viata de familie.

Desi lucrurile par sa se fi asezat pe un fagas normal, incepand cu aceasta saptamana, dezvoltarea fizica si mentala a bebelusului tau prinde un ritm din ce in ce mai rapid. In urmatorul an, vei observa ca puiul de om pare sa treaca prin perioade in care este mai nervos, mai marait, poate sa planga mai mult sau sa doarma mai putin (in cazul unor copii, acestia pot dormi mai mult decat in mod normal).

Acestea sunt perioadele de salt mental, in care micutul se dezvolta mai intens intr-un interval de 3-7 zile.

Salturile mentale: Primul salt mental are loc la varsta de 5 saptamani.

O multitudine de noi senzatii il bombardeaza, efectiv, pe cel mic. Simturile sale sunt mult mai ascutite decat erau in momentul in care a venit pe lume, iar el experimenteaza senzatiile cu o mai mare intensitate decat pana acum.

In timpul acestui salt mental, veti observa ca circumferinta capului este, dintr-o data, mai mare. In urmatoarele luni acest lucru va deveni din ce in ce mai evident si nu este cazul sa va panicati. Circumferinta craniana nu creste constant, ci rapid si brusc.

Tot in aceasta perioada apar si primele lacrimi. Chiar daca micutul a produs lacrimi si inainte de saptamana 5, de acum aestea vor creste in cantitate.

Incepand cu aceasta saptamana, copilul se va putea concentra la obiecte aflata la o distanta mai mare de el. Daca pana acum el putea vedea clar la maxim 20-30 cm distanta, de acum inainte acuitatea sa vizuala va creste continuu. Bebelusul devine clar interesat de imprejurimile sale si este un moment bun sa incepi sa ii arati obiectele din camera sau jucarii viu colorate.

Odata cu imbunatatirea vazului vine si interesul pentru contraste. Uneori il vei vedea ca se uita foarte atent la manuta, asta pentru ca i se pare foarte interesant contrastul dintre culoarea deschisa a pielii si maneca bluzitei.

Abilitati noi:

  • Priveste obiectele cu mai mult interes si pe perioade mai lungi de timp
  • Asculta sunetele mai des si mai atent decat inainte
  • Produce primele lacrimi
  • Poate aparea primul zambet
  • Respira mai egal decat inainte
  • Regurgiteaza/se ineaca mai rar decat inainte
  • Sta treaz mai mult

Tips and Tricks:

  • Arata-i copilului tau contrastele din camera sau de afara. Va fi fascinat de acestea! Ofera-i suficient timp sa studieze un stimul inainte sa treceti la urmatorul.
  • Vorbiti unul cu celalalt. Bebelusii adora sa comunice, asadar, apropie-ti fata de a lui si povestiti despre orice va doriti. Oferiti bebelusului sansa de a “raspunde”. Este foarte important pentru viitoarea dezvoltare a comunicarii.
  • Foloseste expresii faciale exagerate. Bebelusilor le place sa va observe si sa va imite. Important – atunci cand intoarce fata, va semnaleaza ca a obosit si are nevoie de o pauza. Se va intoarce cand este pregatit si va va semnala ca doreste sa continuati “conversatia”.
  • Oferiti atingeri blande. Masajul si mangaierea blanda a parintelui ajuta bebelusul sa si cunoasca corpul, dar ii ofera si o stare de relaxare.

Salturile mentale – al doilea salt mental

Salturile mentale – al treilea salt mental

sursa info: thewonderweeks.com;

Psihopedagog și Consilier pentru Dezvoltare Personală Claudia Bătrânu

Psihopedagog și Profesor in Invatamantul primar si Prescolar cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu copiii, Consilier pentru dezvoltare personală. Cred cu tărie că pasiunea pentru învățare începe încă din primii ani de viață și este datoria noastră, ca părinți și profesori, să ne inspirăm copiii să cerceteze, să întrebe și să exploreze fără încetare.

You may also like...

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *