al treilea salt mental
Dezvoltarea copiilor

Al doilea salt mental (saptamana 8)

Al doilea salt mental – Perioada primului salt mental s-a incheiat cu succes, dar nici bine nu ati trecut peste o perioada dificila ca urmeaza imediat o alta.

Al doilea salt mental are loc in jurul varstei de 8 saptamani.

In jurul celei de a opta saptamani de viata, bebelusul va trece printr-o noua etapa a dezvoltarii sale mentale. De aceasta data el va descoperi tiparele. Prin tipare nu ne referim numai la partea vizuala, prin care el va explora si decoperi in continuare lumea ce il inconjoara, ci si la zona fizica. Micutul va incepe sa observe modele de miscare, isi va descoperi manutele si piciorusele si va exersa minute in sir modul in care isi poate intinde membrele pentru a lovi sau a atinge diferite obiecte.

Acesta este un moment potrivit pentru a agata jucarii de diferite texturi de lateralul patului si de a-i oferi micutului diverse materiale ce ii vor starni interesul.

Cel de-al doilea salt mental va echipa bebelusul cu noi abilitati, ce ii vor servi mai tarziu la dezvoltarea multor alte deprinderi.

Tiparele vizuale

Pe parcursul urmatoarelor zile, bebelusul incepe sa descopere modele vizuale, precum dungile de o bluza sau bulinele de pe paturica. De asemenea, el va incepe sa observe tipare mai abstracte, iar pentru a-l incanta puteti folosi picturi viu colorate pentru a-i atrage atentia. Micutul va fi incantat la fel de mult de modele mai subtile, precum crengile pe fundalul cerului albastru, sau dungile de pe blanita unei pisici.

Trasaturile faciale

Bebelusul incepe sa distinga trasaturile faciale. Daca pana acum el privea in special conturul exterior al fetei, acum va incepe sa se concentreze pe contururile interioare, precum ochii, nasul, gura si linia parului. De asemenea, de acum va incepe sa caute contrastele ce apar pe fata umana.

Circumferinta craniana va creste din nou.

Protoconversatia sau primele “discutii”.

Protoconversatia este reprezentata de interactiunea dintre parinte si copil, precursoare vorbirii. Cei doi folosesc sunete, expresii faciale au gesturi si cuvinte din partea adultului, pentru a incuraja dezvoltarea comunicarii verbale. Incepand cu aceasta saptamana, bebelusul, desi nu pricepe intelesul cuvintelor, este foarte fericit sa comunice cu adultii importanti din viata sa, scotand diferite sunete si miscand din manute si picioruse.

Descoperirea manutelor si noile miscari

In decursul acestei saptamani, bebelusul isi va descoperi manutele si o noua gama de miscari ce pot fi facute cu acestea. Desi la inceput miscarile sale pot parea aproape robotice, este pentru ca micutul descopera aceasta abilitate prin intermediul tiparelor.

Al doilea salt mental – Noi abilitati:

  • Ii place sa priveasca imagini rapide la TV
  • Ii place sa priveasca forme complexe si culori
  • Isi tine capul drept
  • Intoarce capul dupa lucruri ce il intereseaza
  • Incearca sa isi ridice capul si trunchiul atunci cand este pus pe burtica
  • Scoate noi sunete
  • Incearca sa apuce obiecte apropiate (fara sa reuseasca).

Al doilea salt mental – Tips and tricks:

  • Continua sa faci expresii faciale exagerate. Bebelusul va fi foarte incantat, reusind sa descopere noi elemente ale imaginii tale;
  • Incurajeaza orice incercare de a-si folosi manutele. Ofera-i jucarii potrivite, cu diferite texturi, cce pot fi apucate usor si apreciaza-i eforturile;
  • Arata-i mainile tale, la nivelul ochilor si fa diferite miscari din degete, ca el sa le poata observa
  • Incurajeaza-l sa scoata sunete si incearca sa ii atragi atentia folosindu-ti vocea. Asta il va invata ca vocea este o unealta foate utila ce merita a fi exploatata.

sursa info: thewonderweeks.com;

Din aceeasi serie:

  1. Primul salt mental
al doilea salt mental

Psihopedagog și Consilier pentru Dezvoltare Personală Claudia Bătrânu

Psihopedagog și Profesor in Invatamantul primar si Prescolar cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu copiii, Consilier pentru dezvoltare personală. Cred cu tărie că pasiunea pentru învățare începe încă din primii ani de viață și este datoria noastră, ca părinți și profesori, să ne inspirăm copiii să cerceteze, să întrebe și să exploreze fără încetare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *