boy feeling amazed
Dezvoltarea copiilor

Competența emoțională – cel mai bun start în viață!

”Chiar dacă sunt mic, trăiesc emoții mari!”

Competența emoțională – Modul în care alegi să îți trăiești viața de zi cu zi, deciziile, îndoielile, bucuriile, toate aceste părți ce compun, efectiv, o zi obișnuită de viață, sunt conduse de emoții. Gândește-te numai câte sentimente te încearcă zilnic: fericire, oboseală, tristețe, iubire, rușine, etc. Toate acestea vin în doze mai mult sau mai puțin mari și pun sub presiune răspunsul tău comportamental la adresa celor din jur.

Modul în care reacționezi la acești stimuli zilnici ține de o multitudine de factori, dar ce este important să îți amintești este faptul că și copilul tău trece prin aceleași sentimente în fiecare zi, diferența fiind că acesta nu va ști să le identifice și, cu siguranță, nu va avea abilitățile necesare dezvoltate pentru a opri o descărcare nervoasă furtunoasă (tantrum).

Din această cauză este deosebit de important ca un părinte să își ghideze copilul în călătoria de descoperire a emoțiilor, indiferent de vârsta pe care a atins-o deja. Niciodată nu este prea devreme și, cu siguranță, niciodată nu este prea târziu.

Cuprins:

1.Ce sunt emoțiile

1.1 Rolul emoțiilor în copilărie

1.2 De ce contează înțelegerea emoțiilor atât de mult (competența emoțională)?

1.3 Emoțiile și excelența academică

2. Identificarea emoțiilor și împrietenirea cu ele

2.1 Întelegerea faptului că micuții trec prin aceleași stări și sentimente precum adulții

2.2 Ce poți face concret pentru a-ți ajuta copilul să navigheze tumultul emoțional?

1.Ce sunt emoțiile

Conform definiției date în cartea ”Defining psychologhy”, Don și Sandra Hockenbury descriu emoțiile ca fiind o stare psihologică complexă ce implică trei componente distincte: o experiență subiectivă, un răspuns fiziologic și un răspuns comporamental sau expresiv. În adăugarea acestei definiții, de-a lungul timpului experții au încercat o clasificare a emoțiilor. În 1972, psihologul Paul Eckman a conturat șase emoții de bază, universale în culturile lumii: frica, dezgustul, furia, surpriza, fericirea și tristețea. În 1999, acesta a adăugat alte emoții de bază acestei liste, precum rușinea, exaltarea, jena, disprețul, mândria, satisfacția și amuzamentul.

1.1 Rolul emoțiilor în copilărie

Emoțiile joacă un rol critic în viața de zi cu zi, în sensul că abilitățile bune de descifrare atât a propriilor emoții cât și pe cele ale celor din jur – competența emoțională – aduc beneficii atât în cadrul relațiilor sociale cât și pe zonă academică.

Studiile arată că micuții cu o competență emoțională sporită au tendința de a fi mai sociabili, mai plăcuți de colegii de aceeași vârstă și, per total, mai populari decât copiii cu un grad mai redus de inteligență emoțională. De asemenea, este dovedit faptul că o abilitate crescută de descifrare emoțională aduce numai beneficii pe zona de dezvoltare academică.

1.2 De ce contează înțelegerea emoțiilor atât de mult (competența emoțională)?

Pentru că modul în care alegem să le abordăm și să răspundem sentimentelor noastre infuențează felul în care suntem percepuți de societate dar și cât de bine ne simțim trăind propria viață.

Dezvoltarea emoțională este un proces foarte complex ce își are începuturile în copilăria mică și continuă până târziu în viața de adult. Pentru început, importante sunt :

  • denumirea emoțiilor și ce reprezintă fiecare
  • înțelegerea modului în care apar și de ce
  • recunoașterea emoțiilor mai întâi în propria persoană și apoi în cei din jur
  • dezvoltarea unor procese eficiente de a le manageriza.

Pe măsură ce micuți cresc, competența emoțională devine mult mai complexă iar ei își dezvoltă abilități de coping ce îi vor ajuta pe tot restul vieții.

Rolul adultului în acest proces este deosebit de important, tumultul emoțional este resimțit mult mai puternic de cei mici, iar ghidajul adultului de referință îi va ajuta să treacă mult mai ușor peste teamă, nesiguranță și incertitudine. Atunci când sunt susținuți, ei reușesc să își stabilească un teren sigur și să dezvolte încrederea că oricând au nevoie, există cineva pe care se pot baza că îi vor ajuta să depășească situațiile dificile.

1.3 Emoțiile și excelența academică

Începând cu vârstele mici, dezvoltarea emoțională garantează adaptarea mult mai ușoară la contextele sociale în care se va regăsi copilul tău. Chiar și trecerea de la grădiniță la școală va fi mai simplă pentru un copil competent emoțional, prin prisma faptului că îi va veni natural să lege prietenii cu cei din jur. Mai mult, pe tot parcursul școlar, unui copil inteligent emoțional îi va fi ușor să micșoreze efectele stresului și anxietății și să aibă rezultate academice ridicate, constant.

Așadar, un copil bine adaptat social și emoțional nu va întâmpina dificultăți în experiența academică, în timp ce un copil ce nu reușește să lege prietenii ar putea experimenta dificultăți de concentrare, scăderea motivației sau chiar afecțiuni ale memoriei.

2. Identificarea emoțiilor și împrietenirea cu ele

Este important de reținut că micuții învață încă din perioada de sugar comportamentul social prin intermediul interacțiunii cu părinții sau familia extinsă. Rolul părinților este extrem de important în educația emoțională. Părintele poate ajuta cel mai ușor copilul să își înțeleagă emoțiile și modul în care este potrivit să și le exprime. Pentru relaxare emoțională dar și consolidarea relației cu copilul, încearcă și jocul senzorial.

2.1 Întelegerea faptului că micuții trec prin aceleași stări și sentimente precum adulții

Copiii experimentează sentimente complexe, asemenea adulților. Ei se vor simți furioși, frustrați, exaltați, anxioși, jeloși, triști sau fericiți, înficoșați sau rușinați.

Reacția la aceste sentimente se bazează pe educația primită în cadrul familiei și suportul oferit de părinți în identificarea emoțiilor trăite.

Copiii își exprimă emoțiile prin expresii faciale, prin corp, comportament sau joc. Uneori, aceste ieșiri pot deveni problematice din cauza unor reacții fiziologice sau de comportament.

De reținut

Copiii ce învață devreme cum să își exprime și gestioneze emoțiile sunt mult mai probabil:

1. Să fie empatici și înțelegători cu cei din jur

2. Să aibă rezultate academice mai bune

3. Să ducă mai multe relații pozitive și stabile

4. Să aibă o bună sănătate mentală și emoțională

5. Să demonstreze mai puține comportamente problematice

6. Să dezvolte reziliență în situații stresante

7. Să se simtă mai competenți, capabili și încrezători

8. Să aibă un simț al sinelui pozitiv

2.2 Ce poți face concret pentru a-ți ajuta copilul să navigheze tumultul emoțional?

Câteva idei de pus în practică atunci când îți dorești să îți ajuți copilul să își înțeleagă emoțiile:

  1. Observă indicațiile copilului: câteodată este dificil să identifici anumite emoții. Observă cu atenție modul în care se comportă copilul tău atunci când trece prin diferite stări, învață-i limbajul corpului, astfel încât să fii pregătit să dezamorsezi orice situație cu potențial exploziv.
  2. În spatele oricărui comportament se află un sentiment: Învață ce sentiment cauzează un anumit comportament. Odată ce cunoști această bucățică de puzzle poți începe să îi explici copilului ce reprezintă acel sentiment și să găsiți împreună modalități potrivite de a-l exprima.
  3. Numește sentimentul: Învață-ți copilul să denumească ceea ce simte. Denumirea ajută atât în dezvoltarea emoțională cât și în dezvoltarea vocabularului, astfel încât copilului tău îi va veni mult mai ușor să povestească despre modul în care se simte.
  4. Identifică sentimentele celorlalți: asigură suficiente oportunități de a discuta despre sentimentele trăite de cei din jur. Fie că povestiți pe marginea imaginilor dintr-o carte sau observați exemple reale, din jurul nostru, orice discuție pe marginea emoțiilor va fi de real ajutor în exersarea competenței emoționale.
  5. Exemplifică: Cea mai bună metodă de învățare socială este prin puterea exemplului. Copiii învață foarte multe urmărindu-și părinții sau apropiații, așadar asigură-te că oferi un exemplu bun copilului tău și transformă evenimentele mai mult sau mai puțin fericite în oportunități de învățare.

“Nu vreau să fiu la mila emoțiilor mele. Vreau să le folosesc, să mă bucur de ele și să le domin.”
Oscar Wilde

Psihopedagog și Consilier pentru Dezvoltare Personală Claudia Bătrânu

Psihopedagog și Profesor in Invatamantul primar si Prescolar cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu copiii, Consilier pentru dezvoltare personală. Cred cu tărie că pasiunea pentru învățare începe încă din primii ani de viață și este datoria noastră, ca părinți și profesori, să ne inspirăm copiii să cerceteze, să întrebe și să exploreze fără încetare.

You may also like...

1 Comment

  1. […] În primul rand, este deosebit de important să începem să discutam cu copiii noștri încă de la vârste foarte mici despre emoții. Să îi învățam să le identifice, să contruim, efectiv o competență emoțională. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *