Bullying-ul este definit ca fiind fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Cuvântul „bullying” nu are o traducere exactă in limba romana însă poate fi asociat cu termenii de intimidare, terorizare, brutalizare.
Fenomenul nu presupune existența unui conflict bazat pe o problemă reală, ci pe dorința unor persoane de a-și câștiga puterea și autoritatea, punându-i pe alții într-o lumină proastă. Fenomenul bullying poate fi prezent în orice tip de comunitate, în grupuri sociale, unde persoanele interacționează unele cu altele: la școală, la locul de muncă, în familie, în cartiere, în biserică, în mass-media, chiar între țări etc. Se creează astfel o stare de conflict, care nu poate fi depășită decât dacă se conștientizează existența fenomenului.
Fenomenul de bullying începe să se dezvolte chiar și la clasele mai mici, dar, cu cât acesta este descoperit din timp, el poate fi contracarat prin identificarea emoțiilor ce duc la astfel de comportamente.
În principiu, copilul bully simte niste frustrări pe care nu le poate identifica și nu le știe exprima decât prin comportamentul negativ fata de cei din jur. Astfel, el simte că transmite grupului faptul că el nu este ok și spera că aceștia să îl remarce și să îl ajute să depășească frustrarea. Totuși, situația nu sta așa, grupul începe să îl îndepărteze, frustrarea copilului bully creste iar fenomenul se exacerbează. Totul funcționează precum un bulgare de zăpadă.
Ce putem face noi, că părinți și profesori, pentru a micșoră amploarea acestui fenomen?
În primul rand, este deosebit de important să începem să discutam cu copiii noștri încă de la vârste foarte mici despre emoții. Să îi învățam să le identifice, să contruim, efectiv o competență emoțională.
În momentul în care copilul reușește să își identifice emoțiile, să dea un nume stărilor prin care trece, el vă fi capabil să discute cu apropiații lui despre modul în care se simte și să ceara ajutor atunci când crede că nu poate trece singur peste o stare afectivă.
Copiii ce învață devreme cum să își exprime și gestioneze emoțiile sunt mult mai probabil:
1. Să fie empatici și înțelegători cu cei din jur
2. Să aibă rezultate academice mai bune
3. Să ducă mai multe relații pozitive și stabile
4. Să aibă o bună sănătate mentală și emoțională
5. Să demonstreze mai puține comportamente problematice
6. Să dezvolte reziliență în situații stresante
7. Să se simtă mai competenți, capabili și încrezători
8. Să aibă un simț al sinelui pozitiv
Perioada 15-19.11.2021 este marcată ca Săptămâna Anti-Bullying.
Anual, în această săptămână profesorii și educatorii sunt încurajați să țină activități cu tematica Anti-Bullying. Aceste activități pot fi realizate și acasă, bineînțeles, fiind instrumente foarte bune în combaterea acestui fenomen.
Mai multe despre Săptămâna Anti-Bullying și activitățile propuse puteți afla și de pe următoarele pagini:
https://anti-bullyingalliance.org.uk/anti-bullying-week/anti-bullying-week-2021-one-kind-word
https://www.bullying.co.uk/anti-bullying-week/