fata cu anxietate
Psihologia pentru toți

Anxietatea in timpul pandemiei de Coronavirus

Anxietatea este un raspuns natural al corpului la factorii stresori. Ea apare ca rezultat al unei nemultumiri sau al unei frici si, in unele cazuri, poate rezulta in reactii debilitante.

Impactul epidemiei de coronavirus inca ne afecteaza puternic vietile si poate aduce stari precum anxietatea, depresia, tristetea, singuratatea, plictiseala sau frustrarea.

Anxietatea usoara poate fi redusa prin lucruri simple pe care le poti face zilnic pentru tine, dar este important sa nu te temi sa apelezi la un specialist atunci cand simti ca nu mai poti face fata de unul singur. Acesta te va ajuta sa te reancorezi in realitate si sa gasesti modalitatea potrivita pentru a tine sub control efectele nedorite ale unei stari permanente de ingrijorare.

In continuare vei descoperi cateva lucruri pe care le poti face pentru a obtine o stare mentala pozitiva.

Ramai conectat cu cei dragi

Este foarte important sa tinem legatura cu persoanele dragi noua. Daca poti, viziteaza-i, bineinteles, respectand normele de siguranta. Mentinerea legaturii cu cei apropiati intretine bunastarea mentala.

Daca nu ii poti vizita, tine legatura prin apeluri video si telefonice.

Vorbeste despre grijile tale

Aminteste-ti ca ingrijorarea este naturala, cu totii avem diverse griji. Ceea ce face diferenta este impartasirea acestora cu persoanele in care avem incredere.

Daca nu poti vorbi cu cineva cunoscut, poti incerca sa vorbesti online cu un psiholog sau un consilier.

Sustine-i si ajuta-i pe cei ce au nevoie de tine

Atunci cand ajuti pe altcineva este benefic si pentru tine. Acorda atentie celor din jur si observa cand acestia au nevoie sa povesteasca despre grijile lor.

Daca stii pe cineva care ar beneficia de pe urma unei intalniri cu tine, suna si invita acea persoana sa va intalniti, sau doar pentru o conversatie telefonica.

O alta varianta este aceea de a te inscrie intr-un grup local, in care iti poti oferi ajutorul. Totusi, nu uita, daca vei iesi la intalniri cu alte persoane, respecta toate normele de igiena (poarta masca, spala-te pe maini, dezinfecteaza-te) si distantare fizica!

Ai grija de corpul tau

Sportul relaxeaza corpul si mintea. In timpul exercitiilor fizice, creierul elibereaza endorfine, serotonina si dopamina, hormoni denumiti si “hormonii fericirii”. Dupa numai 30 de minute de exercitii fizice te vei simti mult mai bine.

Incearca sa mananci sanatos, la intervale regulate, bea suficienta apa si evita substantele nocive si alcoolul.

Tine-te departe de stirile alarmiste

Cauta informatii doar din surse sigure, precum OMS sau Ministerul Sanatatii si verifica intotdeauna care este realitatea din spatele stirilor publicate pe retelele sociale.

Evita sa citesti foarte multe stiri pe acest subiect. Stabileste o perioada din zi in care sa verifici stirile, apoi concentreaza-te pe alte activitati ce iti sunt benefice.

Castiga lupta cu emotiile dificile

Ingrijorarea legata de pandemia de Coronavirus este normala, iar unele persoane pot suferi de anxietate sau pot experimenta chiar atacuri de panica.

Este important sa accepti faptul ca unele lucruri nu se afla sub controlul tau. Concentreaza-te pe lucrurile pe care le poti controla, precum propriul comportament, cu cine vorbesti si locul de unde alegi sa afli stirile.

Fa lucruri ce iti aduc bucurie

Anxietatea ne poate face sa ne simtim nefericiti, tristi, obositi, fara chef. Nu renunta la lucrurile care iti fac placere, chiar daca asta implica sa iesi din casa si sa te intalnesti cu prietenii tai. Fii responsabil, poarta masca, pastreaza distanta si respecta regulile de igiena.

Daca este necesar sa ramai in casa, adapteaza-te incercand varianta online a activitatilor tale preferate sau descopera noi hobby-uri, ce iti vor face sederea in casa mai placuta si mai productiva.

Poti vizita muzee, participa la concerte sau merge intr-un safari, totul online. Pe internet se gasesc o sumedenie de tutoriale, cursuri si tips and tricks ce te pot ajuta sa iti imbunatatesti diverse abilitati.

Foloseste timpul castigat pentru a recupera la capitolul carti, filme sau albume muzicale si pastreaza o gandire pozitiva.

Gandurile negative vor veni indiferent de cat de mult incerci sa le tii la distanta, asadar, ofera-le libertatea de a aparea si de a disparea.

Concentreaza-te pe gandurile pozitive si inconjoara-te de ceea ce te face sa te simti bine.

Imagine de Rebekka D de la Pixabay

Psihopedagog și Consilier pentru Dezvoltare Personală Claudia Bătrânu

Psihopedagog și Profesor in Invatamantul primar si Prescolar cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu copiii, Consilier pentru dezvoltare personală. Cred cu tărie că pasiunea pentru învățare începe încă din primii ani de viață și este datoria noastră, ca părinți și profesori, să ne inspirăm copiii să cerceteze, să întrebe și să exploreze fără încetare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *