child holding brown and green wooden animal toys
Idei de activități

Activitati acasa pentru prescolari: 15 idei de incercat

Fiecare nou sezon aduce cu sine bucurie si fascinatie. Admiri alaturi de copilul tau de primele frunze colorate, stropii racorosi de ploaie, retraiesti senzatia unica a saritului in balti sau poate admirati impreuna primii fulgi de nea si, mai apoi, renasterea naturii. Desigur, provocarile nu intarzie sa apara si cel mai adesea te gasesti cautand activitati istete pentru prescolari in zilele in care vremea nu iti permite sa explorezi.

Vestea buna este ca poti organiza o zi reusita utilizand materiale deja existente in casa. Poate ca deja ai observat cum copilul tau este mult mai fascinat de obiectele pe care le folosesti tu, iar jucariile alese cu mare drag zac uitate intr-un colt. Asta se intampla pentru ca nevoia lor de cunoastere este mult mai mare decat le poate oferi o jucarie. Foloseste-ti imaginatia si combina obiectele din jurul casei cu cele special destinate lor pentru a realiza cele mai impresionante activitati istete pentru prescolari.

Cuprins:

  1. Activitati matematice
  2. Activitati de cunoasterea mediului
  3. Activitati artistice
  4. Activitati de limbaj
  5. Activitati pentru imbunatatirea coordonarii mana-ochi si dezvoltarea motricitatii

Prescolarul tau face achizitii cel mai bine prin joaca si in absenta presiunii. Ofera-i sansa de a invata intr-un mediu familiar, sigur si relaxat. Jocul ghidat are multe beneficii, iar adaugand stimulare senzoriala acesta va deveni mai atragator decat orice alta activitate.

In alegerea materialelor te poti folosi de orice gasesti in natura: pietricele, scoici, ghinde, castane, bete, frunze, aceste putand fi combinate cu coca, faina, malaiul, nisipul, zaharul, sarea si orice alt tip de material gasesti in casa.

Nu este nevoie sa faci achizitii costisitoare pentru a pregati o activitate pe placul micutului tau, este suficient sa ii urmaresti interesele si sa te ghidezi dupa acestea.

Mai jos vei descoperi linkuri catre cateva idei de jocuri interesante pentru fiecare arie:

1. Activitati matematice

Vanatoarea de numere

 numere ascunse in orez
http://busytoddler.com/2017/07/number-hunt-math-sensory-bin/

Stampileaza si numara

https://frugalfun4boys.com/hands-on-duplo-math-games/

Hraneste animalele

Feed the Farm Animals Math Sensory Bin | Grab a card and feed the animal the number of scoops of popcorn kernels! Love this for our farm preschool!
https://turnertots.com/2018/10/19/cowabunga-15-farm-preschool-activities/

2. Activitati de cunoasterea mediului

Activitatile de cunoasterea mediului sunt deosebit de variate. Te poti folosi de acestea pentru a discuta despre natura, vreme, protectia mediului, poti face experimente sau construi impreuna cu copilul tau o lume in miniatura.

Pictura cu clorofila

https://aroundthekampfire.com/2019/02/chlorophyll-paintings-plant-science-leaf-rubbing-art-activities.html

Discutii despre vreme

Are you looking for a fun, hands-on and engaging weather unit for your preschool classroom? Check out our weather unit. This unit has book suggestions, large group, small group, centers and independent weather activities.
http://littlegigglesandwiggles.blogspot.com/2018/03/weather-centers-lessons-and-activities.html?m=1

Iarna

https://littlepinelearners.com/winter-small-world-play-using-natural-material/

3. Activitati artistice istete pentru prescolari

Arta poate fi imbinata excelent cu oricare dintre ariile de invatare pe care iti doresti sa te axezi. Lasa-ti imaginatia sa zboare si invata-ti copilul sa citeasca sau sa calculeze cu ajutorul creatiilor artistice.

Matematica misterioasa

https://happytoddlerplaytime.com/mystery-math-a-crayon-resist-activity/amp/

Forme geometrice haioase

https://aroundthekampfire.com/2016/01/seriously-fun-ways-to-teach-shapes.html

4. Activitati de limbaj

Cosul cu povesti

Great ideas for preschool discover baskets: for imaginary play, storytelling, science and math
https://nurturestore.co.uk/preschool-discovery-baskets

Marionetele

Sock puppet
https://empoweredparents.co/playing-with-puppets/

Jocul de-a telefonistul

https://teachpreschool.org/2012/04/03/promoting-communication-skills-in-preschool/

5. Activitati pentru imbunatatirea coordonarii mana-ochi si dezvoltarea motricitatii

Jocuri de insiruire

https://homeschoolpreschool.net/hand-eye-coordination-activities/

Decupare si perforare

Are you looking for a fun Valentine's Day activity for kids? Use this free printable for fine motor and scissor skills practice. Kids can cut out paper hearts and use a hole punch to complete them. Perfect for your preschool, pre-k, kindergarten, or SPED classroom. A great addition to your Valentine's Day theme or February theme units or lesson plans. Use to decorate your room or even as a Valentine party activity. #preschool #Valentinesdayactivities #finemotor #scissorskills
https://earlylearningideas.com/valentines-day-activity/

Panouri senzoriale

DIY Sensory board ideas to encourage your busy babies and toddlers to explore new textures, objects, and incorporate fine motor skills. Use common household objects or craft supplies from a local home improvement, craft, or dollar store for sensory play.
https://www.teachinglittles.com/12-sensory-board-diy-ideas-for-busy-babies-and-toddlers/

Despre importanta jocului senzorial, cat si idei de incercat cu copiii am mai scris si aici.

Folosind ca sursa de inspiratie aceste activitati ii vei putea organiza micutului tau o zi plina de distractie si lectii noi, chiar daca vremea se anunta mohorata. Iar daca vremea este buna, poti muta aceste activitati in curte sau, de ce nu, in parc!

Spor la explorat!

Psihopedagog și Consilier pentru Dezvoltare Personală Claudia Bătrânu

Psihopedagog și Profesor in Invatamantul primar si Prescolar cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu copiii, Consilier pentru dezvoltare personală. Cred cu tărie că pasiunea pentru învățare începe încă din primii ani de viață și este datoria noastră, ca părinți și profesori, să ne inspirăm copiii să cerceteze, să întrebe și să exploreze fără încetare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *