joaca senzoriala
Educația ca o Joacă Idei de activități Uncategorized

5 Idei de Activitati Senzoriale Pentru Bebelusi

Foarte des aud parinti ce intreaba ce activitati pot face cu bebelusii intre 6-12 luni.

Poate de la distanta pare o intrebare prea plina de zel din partea parintilor, caci, dupa cum stim, bebelusii doar se joaca, nu trebuie sa faca activitati. Dar sigur ca si invatarea se poate face tot in joaca si este important sa retinem faptul ca micutii sunt deosebit de curiosi si dornici sa cunoasca lumea ce ii inconjoara.

Asadar, ne putem gandi la cateva activitati simple si de efect ce ii ajuta sa descopere texturi, sunete, forme, culori, gusturi (atunci cand mai cresc), jocuri ce le satisfac curiozitatea si setea de explorare, dar si care ofera momente nepretuite de conexiune intre parinte si copil.

Siguranta este pe primul loc, asadar, stiind faptul ca bebelusii exploreaza intai si intai cu gura, trebuie sa ii ferim de obiectele ce au risc de inec, ce sunt toxice sau nepotrivite varstei lor.

Asadar, cum ne putem juca alaturi de bebelusii nostri, astfel incat simturile lor sa fie puse in prim plan?

Carticele de tip atinge si simte

Inca de la 6 luni le putem prezenta micutilor carti tactile. Frumos colorate si cu surprize pe fiecare pagina, carticelele tactile sunt o metoda nemaipomenita de a le prezenta culorile, diferitele tipuri de materiale, animalele, obiectele din jurul casei si multe altele.

De unde putem achizitiona aceste carti?

Este suficient sa dam o cautare pe internet si vom gasi sute de oferte de la diversi distribuitori. Cele care m-au impresionat pe mine:

Carticelele de la Mukibooks

Carticelele moi de la Educlass

Carticelele de baie de la Ham-bebe

Si, desigur, cartile touch and feel Usborne, potrivite in jurul varstei de 9-12 luni.

*nici unul din link-urile oferite in acest articol nu este preluat prin afiliere, sunt pur si simplu cartile ce ne-au placut noua foarte mult.

Jocurile senzoriale

Jocurile senzoriale sunt potrivite oricarei varste, de la bebelusi pana la adulti. Sunt relaxante, distractive, elibereaza stresul si emotiile negative si ajuta la invatarea kinestezica. Si ce este cel mai minunat la acest tip de joc, este ca materialele necesare le gasiti de cele mai multe ori chiar in casa!

Puteti pregati jocul alaturi de cei mici, sau le puteti face o surpriza, va puteti juca in casa sau afara, in calatorii, oriunde! Sunt jocurile noastre preferate, iubite atat de cel mare cat si de cel mic, ce abia acum incepe sa ia cunostinta cu ele!

Cateva idei de jocuri senzoriale potrivite de la varsta mici:

  1. Vopsea pentru pictat cu degetele, din doua ingrediente

Ingrediente: frisca sau iaurt grecesc si colorant alimentar la alegere. Posibilitatile sunt nelimitate!

2. Seminte de chia hidratate si colorant alimentar

Textura semintelor de chia va fi foarte interesanta pentru micile degetele curioase!

3. Baloane de sapun

Sub orice forma ar fi ele, baloanele de sapun vor fi intotdeauna un hit atunci cand vine vorba de joaca impreuna cu copilul tau!

4. Cutiile senzoriale

Cutiile senzoriale merita un articol doar al lor! Potrivite pentru orice ai vrea sa iti inveti copilul, se pot face din orice (cereale, faina, malai, apa, spaghete, orez, fasole, nisip, pamant, spuma de ras, etc.). trebuie doar sa adaugi cateva jucarii potrivite tematicii activitatii. Spor la distractie!

5. Pungile senzoriale

Ideale atunci cand micutul inca gusta tot ceea ce atinge, pungile senzoriale sunt varianta mai sigura, da la fel de distractiva a cutiilor senzoriale.

Sper ca ideile de mai sus sa va ajute!

Lasati in comentarii ce idei de joaca cu bebelusii ati mai testat si v-a placut foarte mult.

Sunt curioasa si ce activitate incercata nu v-a placut!

Psihopedagog și Consilier pentru Dezvoltare Personală Claudia Bătrânu

Psihopedagog și Profesor in Invatamantul primar si Prescolar cu o experiență de peste 10 ani în lucrul cu copiii, Consilier pentru dezvoltare personală. Cred cu tărie că pasiunea pentru învățare începe încă din primii ani de viață și este datoria noastră, ca părinți și profesori, să ne inspirăm copiii să cerceteze, să întrebe și să exploreze fără încetare.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *